Förvandla din utomhusplats till en oas med våra utomhusmattor

Förvandla din uteplats till en trivsam oas med vårt stora urval av slitstarka utomhusmattor. På så vis kan balkongen, terrassen eller uterummet bli en förlängning av ditt hem, och en plats där du med glädje samlar dina nära och kära under årets varmare månader. Men vad är det egentligen som gör utomhusmattor unika, och hur går du bäst tillväga för att inreda din uteplats med dessa? I denna guide delar vi på Matt-Tema Karlstad med oss av handfasta tips kring färger, storlekar och material, så att du kan omvandla ditt utrymme till en funktionell och estetiskt tilltalande plats för avkoppling och umgänge.

 

Utomhusmattor och vanliga mattor – vad är skillnaden?

 

Med våra utomhusmattor investerar du i hög tålighet mot väderväxlingar och slitage. Hos oss på Matt-Tema Karlstad kan du välja bland tjocka och robusta utomhusmattor av plast eller sisalfibrer – material som kombinerar stil och funktion på ett oumbärligt sätt. Plastmattor är kända för dess enastående vattentålighet och smutsavvisande egenskaper, samtidigt som de är UV-resistenta. Dessa mattor passar med andra ord perfekt på en terrass eller balkong som saknar tak. Våra sisalmattor är i sin tur tillverkade av tåliga och miljövänliga naturfibrer. Dessa fibrer står emot yttre påfrestningar, men tål inte väta riktigt lika bra som plast. En sisalmatta lämpar sig alltså utmärkt på exempelvis en inglasad balkong, eller en terrass med tak.

 

Våra bästa tips när du inreder med utomhusmattor

 

En utomhusmatta är ett praktiskt och snyggt tillskott på altanen, terrassen, balkongen eller verandan. Även för campingentusiaster kan utomhusmattan vara ett oumbärligt inslag, antingen utanför husvagnen eller inne i förtältet. Men vad ska man egentligen tänka på när man inreder sin uteplats med mattor? Här är våra bästa tips!

1. Rama in mat- eller loungegruppen med en stor utomhusmatta

Placera en utomhusmatta under dina balkong- eller trädgårdsmöbler för att skapa tydliga avgränsningar, och en mer ombonad atmosfär. Ett bra tips är att välja en matta som är minst lika bred och lång som den största utemöbeln i gruppen. Om du har en grupp med loungemöbler ska du alltså välja en matta som är 40 till 50 centimeter bredare än loungesoffan, och tillräckligt lång för att rama in såväl soffbord som eventuella fåtöljer. Samma sak gäller om du har en matgrupp på din uteplats – välj en matta som ramar in både bord och stolar utan problem.


2. Ge utrymmet karaktär och färg

En utomhusmatta bör väljas med lika stor omsorg som vanliga mattor inne i hemmet. Genom att välja rätt färg och mönster på din utomhusmatta kan du skapa en lika trivsam känsla som i exempelvis vardagsrummet. För en enhetlig och stilfull touch rekommenderar vi att du matchar färgen på mattan med kuddar och plädar i harmoniska toner. På en rymlig uteplats kan det också vara estetiskt tilltalande att skapa små öar med olika mattor, och på så vis dela upp och berika utrymmet ytterligare. Utöver den större mattan vid trädgårdsmöblerna kan du till exempel placera en mindre matta vid entrédörren till hemmet.


3. Skapa en häftig effekt genom att placera mattor omlott

Varför inte ge ditt utomhusutrymme en unik och personlig prägel genom att experimentera med flera mattor i olika stilar och storlekar? Ett bra tips är att placera flera mattor omlott, och leka med färger och mönster på ett visuellt tilltalande sätt. Resultatet blir ett spännande och ombonat lapptäcke som ger liv åt din uteplats.

 

Frågor och svar

 

Vilken utomhusmatta ska jag välja?

Vilken utomhusmatta du ska välja beror på hur din uteplats är utformad. Olika material rekommenderas beroende på om din uteplats har tak eller inte. Storleken på mattan bör i sin tur anpassas efter möblerna du har på uteplatsen.


Vilken utomhusmatta tål regn?

Om du vill att din utomhusmatta ska tåla regn rekommenderar vi att du väljer en modell som är tillverkad av plast.


Kan man använda utomhusmattor inomhus?

Utomhusmattorna från Matt-Tema Karlstad går såklart utmärkt att använda inomhus också.

0
Feed

Lämna en kommentar

Öppettider

Måndag - Fredag 10:00 - 18:00

Lördag 11:00 - 15:00

Följ oss
på sociala medier