Så skapar du harmoni i hemmet med rätt storlek på mattor

En matta kan ge ett i övrigt ganska alldagligt rum en helt ny känsla. Med mattor går det att skapa rum i rum, knyta samman flera olika ytor eller rama in en särskild yta. Att välja en matta i rätt storlek är dock inte alltid det enklaste. Rätt matta kan göra underverk för ett rum, precis som en felaktig matta kan stjälpa inredningen och dra ner den harmoniska känslan. Låt oss på Matt-Tema Karlstad guida dig till att välja rätt matta för de platser i hemmet som våra kunder oftast har problem med – sovrummet, vardagsrummet och matplatsen.

 

Så ger du sovrummet en ombonad känsla med mattor

 

Du kan enkelt skapa en inbjudande atmosfär i ditt sovrum genom att addera en eller flera mattor. Förutom att skapa en trivsam look samlar mattor dessutom upp damm som annars skulle ha virvlat runt i luften, vilket faktiskt förbättrar sovmiljön. När det kommer till storlek och placering är det viktigt att du anpassar mattan efter sängtypen, och såklart även efter rummets utformning. Med en dubbelsäng eller enkelsäng centralt i rummet kan vi varmt rekommendera att du placerar sängen helt eller delvis på mattan. Målet är då att ha en mjuk yta på cirka 50 centimeter vid fotändan och båda långsidorna. Ett annat alternativ är att placera två smalare mattor på varje långsida, eller en större och långsmal matta vid fotändan. Är sängen placerad mot en vägg? Då kan det passa bra med en större, rund matta som går in en bit under sängen, alternativt en långsmal matta vid ena långsidan i samma längd som sängen. Du kan också välja att skippa mattorna kring sängen helt och hållet och istället satsa på en stor matta i mitten av sovrummet.

 

Knyt samman vardagsrummet – anpassa mattan efter möblerna

 

I vardagsrummet är det av yttersta vikt att anpassa mattans storlek efter möblerna, och inte tvärtom. Många hamnar i fällan att köpa en alldeles för liten matta till sin soffgrupp, vilket ger ungefär samma intryck som när man bär för korta byxor. Det ser helt enkelt lite löjligt och fjuttigt ut. När det gäller soffgrupper är en grundregel att mattan bör vara minst lika bred och lång som soffan. Ett smart tips är att placera soffans främre ben cirka 20 centimeter in på mattan för att skapa en fin helhetskänsla. För att knyta samman både soffa och eventuell fåtölj rekommenderar vi att du även låter fåtöljens främre ben stå på mattan. Har du ett väldigt stort vardagsrum? Då kan hela fåtöljen och soffan placeras på mattan.

 

Rama in matgruppen med rätt typ av matta

 

En matta under matgruppen kompletterar helheten och bidrar till en betydligt mer trivsam atmosfär. Det är viktigt att undvika för små mattor, då det kan leda till besvärliga situationer när du drar in eller ut stolarna. För att säkerställa att stolarna inte hamnar utanför mattkanten och drar ner helhetsintrycket bör du välja en matta vars bredd sträcker sig runt hela bordet, plus cirka 50 till 60 centimeter. Har du ett runt matbord? Då kan du med fördel välja en rund matta. Här gäller samma princip som för fyrkantiga mattor – mattan bör vara minst 60 centimeter större än matbordets diameter för att ge tillräckligt med utrymme för stolarna.

 

Frågor och svar

 

Jag vill ha en matta under sängen – hur stor bör den vara?

När du placerar en matta under sängen bör åtminstone 50 centimeter av den sticka ut på båda långsidor samt vid fotändan.


Hur stor ska mattan vid soffgruppen vara?

En matta i vardagsrummet bör vara minst lika lång och bred som soffan.


Vad är grundregeln när man köper en matta till matgruppen?

En matta som placeras under matgruppen behöver vara så pass stor att både bord och stolar får plats utan problem.

 

0
Feed

Lämna en kommentar

Öppettider

Måndag - Fredag 10:00 - 18:00

Lördag 11:00 - 15:00

Följ oss
på sociala medier